Darilni paket Rogatec 11 – Tradicija v sodobnosti

19,00 

Darilni paket Rogatec 11, ki vsebuje zgodbe slovenske dediščine vam ponuja priložnost, da odkrijete zaklade dediščine, ki v sebi združuje tradicijo in uporabnost! Darilo je idealno za vse ljubitelje tradicije, obrti in dediščine. Oplemenitite svoj dom, ali pa razveselite ljubljeno osebo s tem izjemno unikatnim darilom.

Paket sestavlja:
1x brusni kamen:
1x mala lesena rozeta
1x lesena merica vevnica
1x darilna embalaža

Naročite Darilni paket Rogatec 11 – “Tradicija v sodobnosti” že danes in odkrijte zaklade preteklosti, ki še vedno živijo v današnjem svetu!

Opis

Darilni paket Rogatec 11, ki vsebuje zgodbe slovenske dediščine vam ponuja priložnost, da odkrijete zaklade dediščine, ki v sebi združuje tradicijo in uporabnost!

Paket sestavlja:
🪨 1x brusni kamen: je prava časovna kapsula. Z njim se boste počutili kot pravi obrtnik ali obrtnica, saj se je že v 17. stoletju uporabljalo za brus nožev in orodja. Odkrijte umetnost kamnoseštva z lastnimi rokami in si nabrusite svoje nože ali škarje kar sami.

🌸 1x mala lesena rozeta:  čudovita lesena rozeta je prava paša za oči. Tradicionalna oblika, ročno izdelana iz lesa, bo popestrila vaš dom kot dekorativni element, ki izžareva dediščino. Hkrati je uporabna v gospodinjstvu.

📏 1x Lesena merica vevnica: vevnica je pripomoček, ki je bil v preteklosti nepogrešljiv kot kuhinjski in gospodinjski pripomoček ter izredno pomembna merica za trgovce . S to merico boste lahko v domači kuhinji natančno izmerili vsako sestavino in ustvarili kulinarične dobrote s pridihom tradicije.

Darilni paket Rogatec 11 je idealen za vse ljubitelje tradicije, obrti in dediščine. Oplemenitite svoj dom, ali pa razveselite ljubljeno osebo s tem izjemno unikatnim darilom.

Naročite Darilni paket Rogatec 11 – “Tradicija v sodobnosti” že danes in odkrijte zaklade preteklosti, ki še vedno živijo v današnjem svetu!

PODROBEN OPIS ZGODOVINE RAZVOJA LOŽANSKIH BRUSNIH KAMNOV:

Na gozdnatem območju Loga na jugozahodnih slemenih Maclja, kjer izvira tudi mejna reka Sotla, se je zaradi obilice lesa že v 2. polovici 17. st. razvilo glažutarstvo, vzporedno pa je potekala tudi kamnarska dejavnost – lomljenje kamna in izdelovanje brusov iz tega ložanskega kamna, kakor so domačini poimenovali tamkajšnji kremenov peščenjak. Ker je proizvodnja steklenic za polnjenje zdravilne mineralne vode naraščala, se je od 19. stoletja pa vse do l. 1956 tudi izdelovanje brusnih kamnov v Logu razvijalo kot cvetoča obrt in postalo pomembna gospodarska dejavnost. Bruse najrazličnejših oblik in velikosti so tržili tudi po deželah srednje Evrope. Zgodbe o tej edinstveni tehniški dediščini rogaškega območja pripovedujejo številni opuščeni in zaraščeni kamnolomi v gozdovih Loga in razstava Kamnarska bajta v Muzeju na prostem Rogatec.
Sicer pa se je ta avtohtoni kamen peščenjak tukaj stoletja uporabljal kot dragoceno stavbno gradivo. Izrazito je zaznamoval arhitekturo trga Rogatca in okoliških vasi, kakor tudi cerkve in kamnite kapelice, ki so prave klesarske mojstrovine: o spretnosti in umetelnosti nekdanjih mojstrov še danes pričajo številni elementi v samem srednjeveškem trgu kraja Rogatec: ornamentirani portali, podboji, okenski okvirji, stopnice, okrogla in pravokotna korita, okrogle mize, talne plošče, nagrobni spomeniki in umetniški kipi (kip Janeza Nepomuka ob vznožju cerkve sv. Jerneja, Marijino znamenje v trgu).
PODROBEN OPIS POMENA SIMOBOLA ROZETA:
Eden starejših in najbolj razširjenih evropskih simbolov je šestlistnato znamenje poznano pod imenom rozeta v pomenu rože. Rozeto dobimo že pri Etruščanih in Feničanih, poleg Slovanov pa so jo poznali tudi drugi stari narodi. Simbol ni neznan tudi zunaj Evrope. Slovensko ljudsko ime za šestlistnato znamenje je rože, mora, morca, sončno kolo, primorski staroverci pa so uporabljali še imeni svarica oziroma perunica. Slednje ime nam pove, da je rozeta tudi gromovni simbol in kakor je poznano iz ljudskega izročila, varuje hiše pred požarom in udarom strele. V današnjem času jo podarimo vsakomur kateremu želimo zdravja, sreče in obilja. Tudi v poslovnem svetu se podari za namen ustvarjanja dobička v podjetju.  Priložena rozeta je lahko dekorativni element v kuhinji, pisarni ali služi kod podstavek za šalico.
PODROBEN OPIS  LESENE MERICE VEVNICE – VELNICE:

Lesena velnica, znana tudi kot “vevnica,” je imela pomembno vlogo v trgovinah nekoč, zlasti v časih, ko embalaža še sploh ni bilo. Trgovci so jo uporabljali kot merico za nakup različnih živil, kot so moka, žito, začimbe in druge živilske izdelke.

Uporaba velnice je bila preprosta in učinkovita. Trgovci so s tem pripomočkom natančno odmerjali sestavine, ki so jih stranke potrebovale. Odmerjena količina živila se je za natančen izračun cene tehtala.

Prav tako so jo uporabljali v gospodinjstvih za zajemanje posameznih sestavin oziroma živil, žitaric ali moke, ter pri kuhanju različnih jedi.

Svojo uporabnost predstavlja še danes. Les ohrani prvotno aromo, vsebnost in kakovost živil zato je vse bolj priljubljen pripomoček v današnjih gospodinjstvih.

 

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Samo prijavljeni uporabniki, ki so kupili ta izdelek, lahko napišejo mnenje.