Kombinirana vstopnica – odrasli

11,00 

Kombinirana odrasla vstopnica vključuje vstop in ogled Muzeja na prostem Rogatec in Dvorca Strmol z Rokodelskim centrom.

Šifra: VMS1 Kategorija:

Opis

Kombinirana odrasla vstopnica omogoča vstop v svet Med plemiče in kmete.

Kaj lahko vidim na Dvorcu Strmol?

Renesančno baročni dvorec Strmol se je razvil iz srednjeveškega stolpa, ki so ga Celjski grofje leta 1436 podelili Jakobu Strmolskemu iz Cerkelj na Gorenjskem. Ime se je ohranilo, čeprav je dvorec v svoji slikoviti preteklosti zamenjal kar nekaj lastnikov od grofov Celjskih, Strmolskih, Reisingov, Dornbergerjev, Attemsov do zadnjih lastnikov pred 2. sv. vojno grofov Windischgraetzov.

Celotno 1. nadstropje je namenjeno kulinaričnim užitkom. Gostinske storitve zagotavlja po dogovoru podjetje MARKA d.o.o.. Ponujajo majhna in velika razvajanja za vsak žep. Od vinskih degustacij v pivnici – nekdanji viteški sobi, jedi na žlico v črni kuhinji, pojedine izpod peke vse do slavnostnih obedov in banketov v veliki slavnostni dvorani ali baročnem salonu. Posebnost je rekonstruirana grajska črna kuhinja z odprtim kamnitim ognjiščem in zidano napo.

V prostorih 2. nadstropja se nahajajo: mednarodna zbirka sodobne likovne umetnosti, spominska soba književnika Branka Hofmana in občasne razstave domačih in tujih umetnikov.

Tretje nadstropje bogati obnovljena grajska kapela, v kateri so ohranjene baročne freske. Kapela je povezana z dvema  dvoranama, ki sta okrašeni s klasicistično poslikavo. V njih danes izvajamo koncerte in druge prireditve, seminarje, konference in poroke. Tukaj je še stilska postavitev grajske sprejemnice z delovnim kabinetom, ki poustvarja celovit baročni ambient reprezentančnih prostorov iz 18. stoletja.

Na podstrešju je urejena razstava KUHARCA Pokrajinskega muzeja Celje in predstavlja meščansko in podeželsko kuhinjo zadnjih dveh stoletij.

V sklopu dvorca Strmol deluje tudi Rokodelski center Rogatec, kjer se ob določenih dnevih lahko srečate z mojstri rokodelci v tkalski, lončarski, pletarski (šibje in ličje) in steklarski delavnici. Slednja je še prav posebna, saj lahko opazujete steklopihalca pri delu – pihanju stekla ali si celo sami izdelate steklen kozarec.

Kdaj je katera delavnica na sporedu spremljajte v koledarju dogodkov na naši spletni strani www.rogatec.si.

Kaj lahko vidim v Muzeju na prostem Rogatec?

Srednještajersko kmetijo subpanonskega tipa tvorijo originalne stavbe: stanovanjska hiša, gospodarsko poslopje, štala, dvojni vezani kozolec, toplar in svinjak štalunci.
Prenesli so jih v 80. letih 20. stol. Postopoma so jim sledile še rekonstrukcije: vodnjak štepih na čapljo, čebelnjak, viničarska hiša, brajde, kovačija, nekdanja podeželska trgovina lodn in kamnarska bajta s stalno razstavo o svojevrstni kamnoseški obrti območja. Novost je tudi razgledišče – lesena lovska preža, ko katere vodi lepo urejena pot med zeliščnimi vrtovi.

Muzejska zbirka na prostem ohranja ljudsko stavbno dediščino in kulturno izročilo prebivalcev Obsotelja iz časa od 19. do sredine 20. stol. Prvotna ideja domačinov o ohranitvi rojstne hiše pesnika Jožeta Šmita je v okviru državnega projekta z leti prerasla v največji muzej na prostem v Sloveniji. Leta 1997 je bil nominiran za evropski muzej leta in je danes državni kulturni spomenik, razglašen za spomenik državnega pomena.

Obiskovalcem so na voljo privlačni programi doživljajskih in učnih delavnic ter etnografskih prikazov domačih obrti, šeg, navad in opravil. OKUSIMO DEDIŠČINO, fleksibilen program doživljajskih delavnic v Muzeju na prostem Rogatec, izvajamo ob določenih terminih za posameznike (glej koledar prireditev na www.rogatec.si) in poslovne oz. turistične skupine bližnjih zdravilišč n.pr. kot team building program ali kot projektni dan za šolske skupine.

Kdaj sta dvorec in muzej odprta?

november – marec, samo ob sobotah, 10 – 16 h

april, maj, junij, september
torek – nedelja in praznik, 10 – 18 h

julij – avgust
torek – nedelja in praznik, 9 – 19 h

oktober
torek – nedelja in praznik, 10 – 16 h

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Samo prijavljeni uporabniki, ki so kupili ta izdelek, lahko napišejo mnenje.