OD BAZILIKE NA PTUJSKI GORI DO DVORCA STRMOL V ROGATCU

32,00 

Dan preživet v osrčju zgodovine in kulture pričnite z ogledom bazilike Marije Zavetnice na Ptujski Gori in obiskom svete maše. Spoznajte starotrško hišo z etno muzejem, vinoteko in si oglejte
galerijo fotografij svetovno priznanega fotografa Stojana Kerblerja in spoznajte sočen okus haloške gibanice ob kavi ali čaju.

Na 400 let stari krčmi Janževina boste poskusili domače dobrote in prisluhnili duhovitemu gospodarju, ki vas bo postregel s šilčkom janža. Na potepanju se ustavite na Janškem vrhu – vinskem otočku sredi gozdnatega območja, kjer boste uživali ob sijajnem panoramskem razgledu. V svojevrstni dolini Winettu si boste za kosilo sami ulovili ribo.

V Rogatcu boste svoja doživetja oplemenitili še z ogledom največjega slovenskega muzeja na prostem, baročno-renesančnega dvorca Strmol. Svetujemo nočitev v trškem jedru Rogatca s 700-letno tradicijo.

VKLJUČENI OGLEDI IN DOBROTE!
ogled bazilike na Ptujski Gori, ogled vinoteke,
ogled Starotrške hiše, ogled galerije, 1x kava
ali čaj in haloška gibanica, domači medenjaki ali
janeževi upognjenci, 1x jabolčni sok, 1x šilček
Janža, 1x pečena postrv s prilogo (20 – 25 dag),
ogled muzeja na prostem in dvorca Strmol
Rogatec ter 2 dl domačega metinega soka.
PAKET VELJA VSAK DAN RAZEN PONEDELJKA
1. 4. – 31. 10. 2021
Cena paketa: 32 €

Kategorija:

Opis

Od Bazilike na Ptujski gori do Dvorca Strmol Rogatec – letak pdf

od 7.00 do 9.00

Ogled bazilike Marije Zavetnice na Ptujski Gori in obisk svete maše 7.30 torek, sreda, sobota / 8.00 in 10.00 nedelja / večerne sv.maše: zimski čas ob 18.00, poletni čas ob 19.00
(četrtek in petek). Ptujska Gora je znan romarski kraj z najlepšim slovenskim gotskim spomenikom – Baziliko Marije zavetnice s plaščem iz konca 14. stoletja, od koder se ponuja čudovit panoramski razgled.

od 8.00 do 10.00

TIC na Ptujski gori vas popelje na ogled vinoteke, galerije Stojana Kerblerja in Starotrške hiše, ki se nahaja v neposredni bližini trga. V njej je urejen etnološki muzej starih predmetov s krušno pečjo. Ob hiši se nahaja zeliščni vrt, nad njim pa raste potomka Stare trte z Mariborskega Lenta. Postregli vas bodo s haloško gibanico, kavo ali čajem.

od 9.00 do 11.00

Stavba, v kateri danes domuje Krčma Janževina, je stara preko štiristo let in je skoraj vso svojo zgodovino spadala pod samostan Ptujska gora – Marijino svetišče.
Zgodbo tematske krčme vam bo ob domačem jabolčnem soku, medenjakih ali janeževih upognjencih ter z njihovo posebnostjo – šilčkom Janža, predstavil sam lastnik.
Pot nadaljujete (700 m) do naselja Janški Vrh, ki velja za nekakšen vinogradniški otoček sredi gozdnatih zahodnih Haloz. Na vrhu 641 m visokega slemena stoji cerkvica sv. Janeza Krstnika iz 15. stoletja, od koder se razprostira čudovit razgled na Dravsko polje in Ptujsko goro. Potreben je dvourni predhodni klic 031 646 649.

od 11.00 do 13.00

V dolini Winettu na relaciji Majšperk – Rogatec si lahko v ribniku gostišča sami ulovite ribo ali pa ulov prepustite lastniku. Okusno pripravljeno pečeno postrv s prilogo (čebula, paradižnik in kruh) vam postrežejo v naravi prijaznih lesenih objektih. V ponudbi imajo vina iz lastnih vinogradov v Halozah ter suhomesnate izdelke s kmetije Lampret ter domače kremne rezine.

od 13.00 do 17.00

Postanek v največjem tovrstnem muzeju na prostem v Sloveniji. Ogled Muzeja na prostem Rogatec ob tiskanem vodniku bo osvežil domač metin sok (2 dcl) iz muzejskega zeliščnega vrta. Sledi ogled baročno renesančnega Dvorca Strmol, ki se je razvil iz srednjeveškega stanovanjskega stolpa, ki so ga leta 1436 Celjski grofje podelili vitezu Jakobu Strmolskemu iz Cerkelj na Gorenjskem. Danes v njem domujejo številne zanimive razstave (Kuharca, Steklo na Rogaškem, Baročni salon, O lanu in tkanju, Mednarodna likovna razstava, Hofmanova zbirka) in Rokodelski center Rogatec s profesionalnimi rokodelskimi delavnicami.

NOČITEV

Z doplačilom možnost nočitve v Rogatcu ali v Žetalah. V Rogatcu je prebujanje v svojem avtodomu ob vznožju zelenih gričev, kjer se svobodno pase več grajskih konjev posebno doživetje. Za vse, ki raje prespite v novem in modernem stilu opremljenem objektu vabimo v Pubyland na nočitev s sobami ali apartmaji v samem središču trškega jedra ali malce odmaknjenem Gostišču Jutriša. Pohodniki in avanturisti so navdušeni nad sončnimi vzhodi pod vznožjem štajerskega triglava v Rudijevem domu, na Kmetiji pri Sv. Donatu in Gostišču pod Goro. Za popotnike, ki želijo spoznati Žetalske neokrnjene kotičke, vabimo na Kmetijo Kunstek ali izletniško kmetijo Kodrič.

SPOZNAJTE VSE ČARE HALOZ:
Nudimo možnost individualnega ali skupinskega vodenja.

 

Mnenja

Zaenkrat še ni mnenj.

Samo prijavljeni uporabniki, ki so kupili ta izdelek, lahko napišejo mnenje.